Algarve het zuidelijke deel van Portugal

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

Wat en waar in de Algarve

De Algarve is de meest zuidelijke provincie van Portugal en was, destijds meer dan 500 jaar onder Moorse heerschappij voor ze, in de 13e eeuw, als allerlaatste gebied heroverd werd door de Portugese koning Dom Afonso III. De naam Algarve vindt haar origine bij het Arabische ‘Al Gharb’ (letterlijk ‘ten westen’) en ook vandaag zijn de Arabische invloeden duidelijk merkbaar in de architectuur, de taal, de gastronomie en de cultuur. Op bijna alle huizen zie je de Moorse schoorstenen bijvoorbeeld terug.

De Algarve heeft niet alleen één van de mooiste kusten van Europa (ongeveer 200 km lang) ook het binnenland ademt een bijzondere sfeer van landelijk rust uit. Een gastvrije bevolking verwelkomt u in de witte dorpjes en de historische stadjes in het glooiende achterland dat, door de vele citrus-, amandel-, tomaten-, en kurkplantages en kwekerijen ook weleens de tuin van Portugal genoemd wordt. De uitstekende keuken, gebaseerd op verse vis, schaaldieren, kip, rund en varkensvlees zal u zeker aanspreken.

Montinho da Luz, ligt tussen de historische plaatsen Olhão, Estoi en Moncarapacho en is een prima startplaats voor diverse trips. Vanaf de Spaanse grens richting Montinho da Luz kom je allerlei leuke plaatsjes tegen waaronder Vila Real de Santo Antonio, Monte Gordo, Altura en Cacela Velha, Cabanas en natuurlijk het schitterende stadje Tavira. 

Rijd je naar het Westen dan kom je langs Faro, Almancil, Vale de Lobo, Vila Moura, en Albufeira en uiteindelijk bij Portimão, Lagos en het meest Zuidwestelijke puntje van Europa Sagres en Cape St. Vincent.

Meer landinwaarts zijn er ook diverse plaatsen die niet gemist mogen worden, zoals bijvoorbeeld Alte, Loulé, Monchique en Silves, de vroegere hoofdstad. De Algarve is ca. 140 km breed, en de verschillen zijn groot, echt leuk om te ontdekken.

Tijdens elk seizoen is er in de nabije omgeving ook van alles te zien, zoals de witte en roze amandelbloesem in het voorjaar, de levendige, wekelijkse zigeunermarkten in de zomer en het op traditionele wijze oogsten van de olijven en Johannes broodboom peulen in het najaar. Wij informeren u natuurlijk graag verder over de attracties, bezienswaardigheden en schitterende natuur van de Algarve.

Montinho da Luz is een prima plek om 's avonds terug te keren na een zonnige dag aan het strand, een trip door het achterland van de Algarve of een bezoek aan een dorpje of stad. Nog even een duik in het zwembad en dan lekker onderuit zittend genieten van een mooie zonsondergang.

Het allerleukste dorp Moncarapacho

Op ongeveer 18 kilometer (slechts een half uurtje met de auto) van het vliegveld van Faro, 2 km lopen en/of 10 minuten fietsen van Montinho da Luz, ligt het slaperige stadje Moncarapacho, met een kleine 8000 inwoners, een typisch Portugees plaatsje met enkele supermarkten en winkeltjes voor de dagelijkse boodschappen, maar ook een postkantoor, banken, een tankstation, een paar restaurantjes en een pottenbakkerij (Olaria) met prachtig aardewerk. Er is een klein museum en natuurlijk ook een kerk.

Sinaasappel-, mandarijn- en citroenboomgaarden, amandelbomen, Johannesbroodbomen, olijfbomen, granaatappelbomen en andere fruitbomen bepalen in de omgeving het lieflijke landschap. Hier vindt men géén industrie en géén massatourisme! Vanuit Moncarapacho is het slechts 7 kilometer naar het dichtst bij gelegen strand bij het plaatsje Fuzeta. U kunt daar naar het zandstrand op het vasteland, maar ook met een open veerbootje in een paar minuten naar het voor de kust gelegen eiland (Ilha de Armona) met fantastische, praktisch verlaten parelwitte zandstranden. Ook op de fiets is Fuzeta makkelijk te bereiken.            

Op en rond het het kerkplein treft u diverse restaurantjes en verschillende terrassen. In de weekenden in de zomer, treden er diverse muzikanten op.

Olhão de kubistische stad

Olhão; de gemeente bestaat uit een uitgestrekte zandvlakte begrenst door heuvels in het noorden van zo'n 400 meter hoog. De kustlijn maakt deel uit van het natuurpark: Ria Formosa, een lagune met zanderige eilanden en kanalen. De stad heeft de visserij als eerste bron van inkomsten, maar heeft ook een aardige reputatie opgebouwd als prachtige vakantiebestemming. Olhão heeft een gezellige boulevard met verschillende restaurantjes en cafe's, de sfeer is authentiek. De straatjes achter de boulevard zijn smal en hebben mooie opgeknapte oude, veelal kubusvormige huizen met platte daken uit de tijd van de Moren. Er is een wandelroute uitgezet die je leidt langs de mooiste gevels en verschillende vormen van kunst. 

De visserij trekt vandaag de dag nog steeds de aandacht van iedereen die een bezoek brengt aan Olhão. 's Morgens is het een drukte van belang als de vissersboten terugkeren met hun vangst. De roodstenen markthallen worden bevoorraad en er is een en al bedrijvigheid en een pitoreske mengelmoes van geluiden, kleuren en geuren.

Het complexe doolhof van zijriviertjes van de Ria Formosa, het natuurgebied waarvan Olhão de hoofdstad is, met wadden, zandbanken, zoutpannen, langgerekte gouden stranden en de zeer diverse flora en fauna hebben bijgedragen aan de tijdloze charme van deze regio. 

Olhão serveert de lekkerste visgerechten en zeevruchten van de hele Algarve en is het de trotse gastheer van het jaarlijkse Schaaldierenfestival 'Marisco' in augustus. De Ria Formosa staat bekend als broedgebied voor verschillende soorten vis, week- en schaaldieren en deze worden allemaal met trots getoond en geproefd tijdens dit festival, natuurlijk op het ritme van muziek en dans in de straten van de stad. 

Een bezoek aan Olhão is niet compleet zonder een voorproefje van de lokale, smakelijke recepten van de vissers zelf in de kleine restaurantjes. De lokale specialiteiten zijn onder andere sint-jakobsschelpen met maïs, kokkels in rijstsaus, gestoofde kongeraal en inktvis in een pot met brood en bonen.