Olhão

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

De kubistische stad

Olhão; de gemeente bestaat uit een uitgestrekte zandvlakte begrenst door heuvels in het noorden van zo'n 400 meter hoog. De kustlijn maakt deel uit van het natuurpark: Ria Formosa, een lagune met zanderige eilanden en kanalen. De stad heeft de visserij als eerste bron van inkomsten, maar heeft ook een aardige reputatie opgebouwd als prachtige vakantiebestemming. Olhão heeft een gezellige boulevard met verschillende restaurantjes en cafe's, de sfeer is authentiek, echt een aanrader! De straatjes achter de boulevard zijn smal en hebben mooie opgeknapte oude, veelal kubusvormige huizen met platte daken uit de tijd van de Moren. Er is een wandelroute uitgezet die je leidt langs de mooiste gevels en de verschillende vormen van kunst. 

De visserij trekt vandaag de dag nog steeds de aandacht van iedereen die een bezoek brengt aan Olhão. 's Morgens is het een drukte van belang als de vissersboten terugkeren met hun vangst. De roodstenen markthallen worden bevoorraad en er is een en al bedrijvigheid en een pitoreske mengelmoes van geluiden, kleuren en geuren.

Het complexe doolhof van zijriviertjes van de Ria Formosa, het natuurgebied waarvan Olhao de hoofdstad is, met wadden, zandbanken, zoutpannen, langgerekte gouden stranden en de zeer diverse flora en fauna hebben bijgedragen aan de tijdloze charme van deze regio. 

Olhão serveert de lekkerste visgerechten en zeevruchten van de hele Algarve en is het de trotse gastheer van het jaarlijkse Schaaldierenfestival 'Marisco' in augustus. De Ria Formosa staat bekend als broedgebied voor verschillende soorten vis, week- en schaaldieren en deze worden allemaal met trots getoond en geproefd tijdens dit festival, natuurlijk op het ritme van muziek en dans in de straten van de stad. 

Een bezoek aan Olhão is niet compleet zonder een voorproefje van de lokale, smakelijke recepten van de vissers zelf in de kleine restaurantjes. De lokale specialiteiten zijn onder andere sint-jakobsschelpen met maïs, kokkels in rijstsaus, gestoofde kongeraal en inktvis in een pot met brood en bonen.