Covid 19 en uw vakantie

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

Om u zo goed als mogelijk te informeren, treft u hieronder een greep aan uit de Portugese publicaties en voorschriften die gelden voor de toeristische branche. 13 mei aanstaande zal de Europese commissie met een statement komen met betrekking tot het verkeer tussen de landen. Wij doen ons best, en werken volgens alle voorschriften om u een goede, veilige en heel fijne vakantie te kunnen geven.

De Portugese versie van het RIVM is de DGS: Direção - Geral - Saúde, zij beschermen en verbeteren het welzijn en de gezondheid van alle burgers op basis van gelijkheid en universaliteit. (www.dgs.pt) voorschriften voor iedereen worden in verschillende talen uitgegeven, hier de link naar de engelse versie (https://covid19.min-saude.pt/wp-content/uploads/2020/04/RECOMENDAÇÕES-Isolamento_ENG.pdf)

De huidige situatie in Portugal en de Algarve vind u hier: (https://covid19.min-saude.pt/ponto-de-situacao-atual-em-portugal/) in de gemeente Olhao zijn 12 besmette mensen geweest. In de gehele Algarve zijn 14 overledenen genoteerd. Er zijn meer dan 50.000 testen uitgevoerd (in heel Portugal 532.000 tests) totaal komt Portugal op 127 slachtoffers per miljoen inwoners (Nederland zit boven de 500 slachtoffers per miljoen inwoners.

Inmiddels is de afgekondigde noodtoestand vervangen door 'De toestand van calamiteiten' en is er een exit plan uitgerold.

Per 4 mei mogen kleinere winkels (tot 200m2) weer open, per 18 mei opent de horeca zijn deuren (op halve capaciteit) en mogen winkels tot 400m2 open, en vanaf 1 juni gaan de grote shoppingmalls weer open. (Klik op de foto voor een pop-up)

Het is wel verplicht in openbare gelegenheden, zoals openbaar vervoer en winkels, een masker/mondkapje te dragen.

Ook wij, vakantie accommodaties: Alojamento Local moeten voldoen aan alle voorschriften, qua persoonlijke hygiene en natuurlijk met betrekking tot de schoonmaak van de huisjes. Gelukkig verandert er voor ons niet zoveel, wij wassen al het wasgoed tussen de 60 en 90 graden, en het linnengoed en de theedoeken worden gestreken. Volgens voorschriften gaan we meer gebruik maken van wegwerpdoekjes (voorzien van desinfectiemiddelen, bleek en-of alcohol). Mocht een gast besmet raken, dan wordt ze volgens het protocol aangemeld bij de DGS en geïsoleerd, en ontvangt water en een voedselpakket, alsmede schoonmaakartikelen, thermometer, afvalzakken voor gebruikte kleding (worden gewassen) etc. etc. Het DGS beslist het verder verloop. Het zwembad (desinfectie) wordt uitgevoerd als voorgeschreven. (008-2020) link (https://www.dgs.pt/directrizes-da-dgs/orientacoes-e-circulares-informativas/orientacao-n-0082020-de-10032020-pdf.aspx) Natuurlijk zijn er persoonlijke beschermmiddelen op voorraad voor onze medewerkers en indien noodzakelijk ook voor onze gasten. Alles volgens het Clean and Safe principe van het Portugees bureau van Toerisme.

Aanvullende voorschriften mbt de horeca: restaurants en cafés: ze werken volgens de opgestelde richtlijnen qua hygiene en persoonlijke hygiëne (006-2020) er is een noodplan om verdachte besmette personen te kunnen herkenen, en hoe dan te handelen (023-2020), de maximale capaciteit is verminderd ten einde 2 meter afstand tussen de verschillende gasten te kunnen garanderen. Er wordt voorkeur gegeven aan terrassen en afhaal mogelijkheden. Mensen die samenwonen mogen naast elkaar of face to face zitten. Reserveren van zitplaatsen is mogelijk. Bij ingangen en andere strategische plaatsen worden alcohol dispensers geplaatst. Reiniging van oppervlakte in openbare ruimtes volgens protocol 014/2020: reiniging min. 6 x per dag en tafels, menu's en pinapparaten na elk gebruik. Geen decoratie op tafel, gebruik bijvoorkeur geen menukaarten maar borden of eenmalige placemats bedrukt met het menu. Personeel gebruikt mondkapjes en handschoenen, en dekt de tafel in het bijzijn van de gast. De gasten dienen hun handen te wassen met water en zeep of alcohol bij binnenkomst en vertrek. Raak geen onnodige dingen aan. houdt afstand en betaal bij voorkeur contactloos. link: (https://www.dgs.pt/directrizes-da-dgs/orientacoes-e-circulares-informativas/orientacao-n-0232020-de-08052020-pdf.aspx)